Nørreskoven og Dyrehaven, Vejle

Nørreskoven, på nordsiden af Vejle Fjord, er en af områdets mest besøgte skove. I den meget afvekslende natur, kan du bl.a. opleve gravhøje, udtørrede kilder og mindesten, bl.a. for den vejlensiske digter, Harald Kidde. Nørreskoven er især kendt for Dyrehaven, og de store bøge fra begyndelsen af 1700-tallet. Skovens  ældste træ er Kong Hans’ Eg, det højeste  er en lærk på omkring 43 meter.

Nørreskoven består af Forkobbel, Bagkobbel og Polakkerskoven. Af byens ældste privilegier fra 1327 fremgår det, at Nørreskoven allerede på det tidspunkt har hørt under Vejle Byfred.

Den tidligere skihopbakke er en af kuriositeterne i Bagkoblet. Den blev bygget under Anden Verdenskrig i forbindelse med de meget kolde vintre.

Polakkerskoven har fået sit navn fra nogle polske lejesoldater, der huserede i skoven under svenskekrigen i 1658-60. Byens borgere fangede polakkerne og lod deres hovedskaller indmure i nordgavlen på Sct. Nicolai Kirke, hvor de stadig kan ses.

Helligkilden blev besøgt af syge mennesker Valborgs dag 1. maj og Sankt Hans dag langt op i 1800-tallet. I 1905 blev kilden istandsat, men er siden udtørret.

Store og Lille Pytsø er dødishuller dannet efter sidste istid, hvor isblokke er efterladt i landskabet og siden smeltet og fyldt med vand.

Soldaterbøgen har fået sit navn, fordi der i træets bark er indridset en østrigsk soldat og årstallet 1864.

Ægbladet fliglæbe, skælrod og gul anemone er ret udbredt i skoven. Ræv, grævling og rådyr lever et ret problemfrit liv, da de har indtaget de stejle, skovklædte skrænter og om natten også haverne langs skoven. Af svampearter kan bl.a. nævnes den rødlistede rosa fedtporesvamp.

Bålplads forefindes.

Dyrehaven
Den 30 hektar store dyrehave blev grundlagt i 1948. Motorvejen skærer sig midt gennem arealet, men der er passage mellem de to skovdele gennem Vejlefjordbroens brobuer. Det er muligt at komme helt tæt på de to hjortearter, dådyr og sika. Bemærk: dyrene må ikke fodres.

I Dyrehaven er det almindeligste træ bøgen, men der findes også andre både løv- og nåletræer.

Flagermus, natugle, huldue og korttået træløber holder til i Dyrehaven.

Opdateret af:

VisitVejle visitvejle@vejle.dk
 

Kontakt

Adresse

Nørreskoven
7100 Vejle

Fakta

 • Faciliteter

  • Bålhus
  • Afmærkede ruter
  • Parkeringsplads for busser
  • Borde og bænke
  • Grillplads
 • Type

  • Skov
  • Dyrehave

Find vej

Find vej til dette sted

Fra

Transport

 • Se geokoordinater

  Longitude : 9.5691272
  Latitude : 55.7133563

Del denne side