Haraldskær Skov

Haraldskær Skov ligger vest for Vejle. Skoven er meget afvekslende med gammel og ny skov, løv- og nåleskov, bakker, banker, mose og vandhuller, tæt bevoksning og åbne vidder, hvorfra du kan nyde en fantastisk udsigt over Vejle Ådal. 

Skoven strækker sig over et mindre antal skove. Haraldskær Skov ligger på de stejle skrænter på sydsiden af Vejle Å, mens Helligkilde Skov er en tilgroet vældmose bevokset med ældre birketræer. Det fortælles at en blind fik sit syn igen, da han vaskede sig i en kilde i Helligkilde Skov.

Lilleskoven er udlagt som urørt skov, og her har odderen kunnet finde ro og plads til sin hule, mens Nørre Plantage med sit fugtige, kratbevoksede areal er et yndet sted for nattergale.

Ballegab Skov strækker sig fra Kvak Mølle mod vest mellem Fabriksvej og Bindeballestien, der er en attraktiv cykel- og vandrerute langs den gamle Vandelbane. Ruinen af Kvak Mølle leder tiden tilbage til dengang, der var mange vandmøller langs åen, og tæt ved Kvak Mølle er der etableret en primitiv lejrplads med bålhytte, teltplads og shelters. 

Vejle Å giver mulighed for et broget fugleliv. Bekkasiner og andefugle dominerer området, men også fiskehejre, musvåge og rød glente ses ofte, og storken kommer hver sommer på besøg. I skovene findes også kronhjorte og en af landets tætteste bestande af grævlinge. 

I Dronningens Mose fandt man under tørvegravning et kvindelig fra jernalderen. Man troede først, at liget var af den sporløst forsvundne Dronning Gunhild fra vikingetiden. Nationalmuseets undersøgelser viste imidlertid, at den fundne kvinde var en ganske almindelig kvinde fra 490 f.Kr. Måske har hun forbrudt sig mod samtidens regler og love, i hvert fald er hun henrettet og fastgjort med trækroge i bunden af mosen. "Dronning Gunhild" ligger på VejleMuseerne – Kulturmuseet Spinderihallerne. 

Haraldskær Hovedgård er første gang nævnt i 1434. Den nuværende hovedbygning stammer fra 1536. Siden 1969 har hovedbygningen og 30 tdr. land jord været ejet af Boligselskabernes Landsforening. Der drives konferencecenter og hotel på stedet. Avlsbygningerne og tilliggender af ca. 100 ha. skov og 100 ha. agerjord, eng og mose ejes af Vejle Kommune.

Del denne side

Opdateret af:

VisitVejle visitvejle@vejle.dk
 

Kontakt

Adresse

Haraldskær
7100 Vejle

Fakta

 • Faciliteter

  • Toilet
  • Afmærkede ruter
  • Parkeringsplads for busser
 • Type

  • Ådal
  • Skov
  • Å

Transport

Se geokoordinater

Longitude : 9.4384704
Latitude : 55.7039257