Vejle byder på et væld af naturskønne picnicsteder

På tur med picnickurven

Vejle byder på et væld af naturskønne picnicsteder

Picnic i det grønne

Himlen er blå, fuglene synger højt foroven og det er den tid på året, hvor vi helst vil være udendørs så meget som muligt. Hvad er så mere oplagt end at pakke picnickurven, og sætte kursen mod et af Vejle-Egnens mange naturskønne picnicsteder.

Af journalist Jørgen Flindt, Lokalavisen Vejle  (forkortet af VisitVejle)

Fjorden lokker
Vejle Fjord er cirka 22 kilometer lang og byder på et væld af gode picnicsteder.

Nær Vejle er steder som den gamle have Skyttehuset og strandene ved Albuen og Tirsbæk på nordsiden af fjorden oplagte steder at tage picnickurven med til. Ganske som Ibæk tæt ved Munkebjergbakken på sydsiden er det. 

Længere ud langs fjorden kan man blandt andet tage madkurven med til gode strande som Daugård Strand på nordsiden og Mørkholt/Hvidbjerg på sydsiden. Hvidbjerg er for eksempel det eneste sted på den jyske østkyst, hvor man kan nyde madkurvens glæder på toppen af en 27 meter høj klit. 

Men disse forslag er kun en dråbe i havet. Langs fjorden er der et eldorado af gode steder at opleve naturen tæt på.

Lejrpladsen ved Tørskind Broen
Lejrpladsen ved Tørskind Broen er intet mindre end en naturperle. Her rækker bakkerne op mod skyerne, her springer en naturlig kilde, og her slænger åen sig dovent forbi.

Det er ganske enkelt et af landets mest smukke steder, og her er det ganske lovligt at tage kurven med og nyde naturen. Og oplevelsen er speciel. Hvis man bevæger fødderne væk fra de første bænke, der står ved broen, kan man gå lidt op ad bakken til venstre. Væk fra åen. - Gå efter lyden af den rislende kilde, der er lige herover, siger Peer Høgsberg, naturvejleder i Vejle Ådal. - Vandet smager lidt af jern, men det er grundvand, der er lige til at drikke, fortsætter han.

Jo, der er nok af oplevelser på den helt fredelige måde her for foden af de bakker, hvor Robert Jacobsens og Jean Clareboudts skulpturer står ovenfor og skuer ud. - Hvis man tager herud, så er det først og fremmest en landskabsoplevelse, man får. Åen til den ene side, og bakkerne til den anden. Og man må gerne gå op i bakkerne, de er en del af Nybjerg Mølle fredningen. Jeg plejer at sige, at det er de bakker, Egtvedpigen har stået på toppen af, og her har hun kigget ud over ådalen, siger naturvejlederen.

Vingsted Sø  
Vingsted Sø byder på mange oplevelser. Søen og jernalderen hænger tæt sammen, og så vokser Danmarks giftigste plante i søen.

Synligt fra vejen mellem Ødsted og Bredsten, men den seks hektare store sø byder på oplevelser, som ikke engang den nærliggende vej kan tage glansen af. Her ved søen ligger Vingsted Teltplads, hvor man, som navnet antyder, kan stille sit telt op en nat eller to, og hvor man sagtens kan tage picnickurven med. Der er mulighed for at sidde ned på nogle bænke og en bålplads er der også. Og så er der nogle specielle ting i nabolaget. Søen først og fremmest.

Den ligger lige bag nogle træer, og søen er et dødishul som har og måske stadig gemmer på historien. Søen blev i jernalderen brugt som våbenoffer. Det vil sige, at man har smidt en masse våben i søen. - Man ved ikke helt, hvorfor de gjorde det dengang. Men det har nok været fjendens våben, som lokale har vundet i kamp. Det har været tilbage i folkevandringens tid cirka i år 300 – 400 efter kristi fødsel, forklarer Peer Høgsberg, der er naturvejleder i Vejle Ådal. I alt er der blevet fundet 46 velbevarede spyd i søen plus andre spændende fund som en lille guldstang på størrelse med en blyant.

Man kan gå en tur op til Jernaldermiljøet, der ligger få hundrede meter væk fra søen. Stedet er offentlig tilgængeligt, men det er et undervisningssted, og derfor er det ikke der, man skal finde picknickurven frem. Snuse og kigge nysgerrigt forbi må man dog gerne, og smukt er der i Jernaldermiljøet og det kuperet terræn midt i Vejle Ådal.

Engelsholm Sø  
Ved Engelsholm Sø byder et stort madpakke/grillhus sig til lidt fra slottet, lige ved søen og midt blandt bøgetræerne.

Der er børnefødselsdag i og omkring det store hus, hvor et halvtag giver skygge til de mange unger, der skal til at have et stykke af kagemanden.

Vi er tæt ved Engelsholm Sø, ikke så langt fra Nørup by og slet ikke så langt fra det sted, Vejle Å begynder sin slangetur ind til Vejle Fjord. I den anden retning, tæt ved den nærmeste parkeringsplads, ligger Engelsholms Slot, der i dag huser en højskole.

Madpakkehuset, eller grillhuset om man vil, putter sig smukt inde bag træerne, og her er man så tæt på naturen, at man er, nå ja, midt i den. Inde under halvtaget er der borde og bænke og i midten står en kæmpegrill. Stedet står til rådighed for gæster på Naturskolen Søballegård, men alle må hjertens gerne bruge det.

- Det er et oplagt mulighed for at holde sig en picnic. Det er lige ved søen og midt i bøgeskoven, der i øvrigt engang fungerede som dyrehave for slottet. Vil man på en lille gåtur efter maden, kan man for eksempel gå hen forbi slottet og mærke historiens vingesus. Og desuden er det et sted med masser af fred og ro, forklarer Ole Livbjerg Klitgaard, der er skovridder.

Opholdsstedet er også for handicappede. Dog er stedet lidt oppe i højden, og har man lyst til en tur ned til søen, kan gode ben og fodtøj anbefales. I hvert fald lige i området omkring opholdsstedet.

Nede ved søen er der gode fiskemuligheder, og en tur i robåd på søen er såmænd også en mulighed. Det kræver en tur ind til Nørup, der ligger ikke så langt fra madpakke/grillhuset.

Del denne side

Kort over picnicsteder
Madpakkehuse