Vingsted Sø

Vingsted Sø ligger mellem Bredsten og Ødsted på kanten af Vejle Ådal. Den 6 hektar store sø er en af landets 25 søer og moser fra jernalderen, der går under betegnelsen ”våbenoffermoser”. Ofringerne af de store mængder af kostbare våben og udstyr i søer og moser, tolkes som krigsbytteofringer efter slagne invasionshære fra det sydlige Norge og området omkring Göteborg. Mange af fundene er dog produceret i romerriget - måske købt hos romerske våbenhandlere eller erobret fra romere. Det iltfrie dynd har bevaret fundene helt eller delvist. 

Alt tyder på at fundene i Vingsted Sø, der hører til en af landets små våbenoffermoser, stammer fra én stor ofring omkring år 250 e.Kr. En del af offerceremonierne bestod i at ødelægge offergaverne, ved Vingsted Sø har man brændt dem. Fundene i Vingsted Sø blev gjort i 1856 i forbindelse med tørvegravning.

Fundene består bl.a. af ca. 150 stikvåben, samt spyd- og lansespidser, skjoldbukler, spænder, beslag og hesteudrustning af bronze og sølv. Genstandene kan ses på VejleMuseerne - Kulturmuseet Spinderihallerne. 

Ved søen står dunhammere, pilebuske og Danmarks giftigste plante, gifttyde. I søen lever gedder, aborrer og skaller, ligesom det er en fin yngleplads for skrubtudser. Der er også mulighed for at fiske i søen. Dagskort kan købes hos Vejle Sportsfiskerforening og VisitVejle.

I søens østende ses to kopier af gudestøtter fundet i moser i jernalderen. De forestiller vaneguderne, Njord og Nerthus. Figurerne indgår som en del af jernalderaktiviteterne ved Jernalderlandsbyen i Vingsted.

Jernalderlandsbyen i Vingsted og Vingsted Historiske Værksted er et undervisnings- og kulturaktivitetssted for skoler og grupper. Jernaldermiljøet består bl.a. af en række rekonstruerede jernaldergårde med tilhørende værkstedshuse. Området må gerne besøges, blot man tager hensyn til eventuelle aktiviteter på stedet. 

I området ligger også Vingsted hotel & konferencecenter og Oplev Vingsted med shelters, bålplads, borde og bænke, plaskeområde og undervandskasse.

Afmærkede stier fører rundt i området.

Del denne side

Opdateret af:

VisitVejle visitvejle@vejle.dk
 

Kontakt

Adresse

Vingsted Sø
7182 Bredsten

Fakta

  • Faciliteter

    • Afmærkede ruter
    • Informationstavle
  • Type

Transport

Se geokoordinater

Longitude : 9.388784
Latitude : 55.673923