©  Foto:

Fjordenhus

Fjordenhus er Olafur Eliassons ikoniske bygning på Vejles havnefront og hovedsæde for Kirk Kapital A/S. Bygningen er den verdenskendte kunstners første bygningsværk og allerede et kendt vartegn for Vejle. Der er offentlig og gratis adgang til Olafur Eliassons kunstværker i stueetagen alle dage.

Den markante bygning i havnebassinet i Vejle er på 9.000 kvadratmeter og består af fire sammenhængende cylindre, der med en højde på 28 meter rejser sig op af vandet og skaber en forbindelse mellem Vejle Fjord og Vejle centrum. Kunst og arkitektur er smeltet sammen i det nyskabende Fjordenhus som det er Studio Olafur Eliassons tanke skal indgå i en konstant dialog med det omsluttende hav. Afhængigt af hvor man er i bygningen vil der således være forskellige vinkler og udsyn til fjordens bredder og havnen, indrammet af buede åbninger og vinduer. Mens to af stueetagens rum gennemstrømmes af vand. Fra den tonstunge Fjordhvirvel, der bevæger sig fra loftet ned i en spids, til Fjordreflektoren, der viser et konstant samspil mellem lys, vand og vind. Det er endda muligt at flyde gennem bygningen i kajak.

På 1. sal ligger den eksklusive gourmetrestaurant, Restaurant Lyst. Interiør og service i restauranten er designet af Olafur Eliassons Studio. Læs mere om Michelin-restauranten her.

Kirk Kapitals kontorer befinder sig på de to øverste etager. Øverst på bygningen er der et grønt tag med beplantning og solceller. Om natten er Fjordenhus oplyst indefra og minder om et fyrtårn. 

Fjordenhus er en sammentrækning af fjordens hus og henviser til bygningens placering i vandet ud for Havneøen i Vejle Fjord. Det er kunstneren selv der har navngivet bygningen.

Fjordenhus blev indviet lørdag den 9. juni 2018.

Åbningstider og guidede ture

Der er offentlig adgang til Olafur Eliassons kunstværker i stueetagen. Adgangen sker via broen fra Havneøen. VejleMuseerne tilbyder desuden flere gange ugentligt rundvisninger i Fjordenhus. Grupper henvises til at købe alle billetter til en af de udbudte ture. Se åbningstider og book din tur på VejleMuseernes hjemmeside.

Alle rundvisninger omfatter Olafur Eliassons kunstværker i stueetagen og udstillingen i kælderen, hvortil der normalt ikke er offentlig adgang. Bemærk at de guidede ture ikke er egnede for gangbesværede og kørestolsbrugere, da adgangen til kælderen foregår via trapper. Ligesom det ikke er muligt at medbringe barnevogne og klapvogne.

Alle rundvisninger varer ca. 60 minutter og starter ved broen, inden overgangen til Fjordenhus.

Parkering ved Fjordenhus

Der er 2 timers gratis parkering på dele af øverste dæk af P-huset lige ved broen til Havneøen. Derudover er der flere offentlige parkeringspladser i området. Følg skiltene grundigt og tjek, at du har parkeret i den rigtige sektion. 

Det er tilladt for busser at aflæsse og hente passagerer foran parkingshuset eller Fjordenhus. Derudover findes der to busparkeringspladser på Strandgade.