©  Foto:

Vejle Vindmølle

Vejle Vindmøllen er et af Vejles vartegn, som ligger på bakkedraget i den sydlige del af Vejle. Fra den smukke, gamle mølles rundgang er der en imponerende udsigt over Vejle by, Grejsdalen, Vejle Fjord og Vejle Ådal.

Fra bakken kan Vejle Vindmølle ses fra store dele af byen. Ikke nok med at der er en fantastisk udsigt, fungerer møllen også som museum for kunst og historie.

Møllens historie

Der har været mølle på stedet lige siden 1846, men den nuværende bygning er fra 1890, mens inventaret er fra 1930’erne. Bygningen fungerede som mølle helt indtil 1960, og dens imponerende indvendige maskineri giver et godt indtryk af, hvordan møllen har fungeret. Møllen har både bidraget til den samlede historie om mølleriet i Vejle men har også stået i fokus. Det gjorden den f.eks. under besættelsen af Vejle i 1864 samt de to gange, hvor møllen brændte, i 1890 og 1938. Ved den seneste brand gik det kun ud over enkelte dele af møllen, som stort set har været intakt siden 1890.

Udstillinger i møllen

Vejle Vindmølle er åben for besøg i sommersæsonen fra 1. april til udgangen af skolernes efterårsferie i uge 42. Møllen kan i perioden besøges tirsdag til søndag kl. 11.00-16.00.

Møllen huser også Vejle Kunstforening, som året rundt udstiller kunst i forskellige stilarter. Det er derfor muligt at besøge møllen uden for sæsonen, når Vejle Kunstforening holder åbent.

Vejle Vindmølle er en del af Vejlemuseerne. Se alle aktuelle udstillinger og arrangementer i møllen på www.vejlemuseerne.dk.