Gå til indhold
Vejles havnefront set fra Skyttehushaven

VisitVejle og MeetingVejle modtager prestigefyldt certificering for bæredygtig turisme

22.4.2022
Forfatter: Maria Stilund Sommer
Foto: Mads Fjeldsø

VisitVejle og MeetingVejle har modtaget HORESTAs GREEN TOURISM ORGANIZATION (GTO) for sin aktive indsats for at udvikle bæredygtig turisme.

– Vi er meget stolte over certificeringen fra HORESTA, som bygger på nogle års strategiske indsatser indenfor bæredygtig turisme. For at opnå certifikatet skal vi både arbejde internt og eksternt med indsatser, så vi har bl.a. miljøforbedret vores turistbureau og kontorbygning, og samtidig fokuseret på at skabe bæredygtige projekter, fortæller Maria Stilund Sommer, projektleder- og bæredygtighedsansvarlig hos VisitVejle og erhvervsturismeansvarlig hos MeetingVejle.

Grønne indsatser fører til certifikat

Siden 2018 har Vejle Kommunes turistafdeling, VisitVejle arbejdet målrettet på bæredygtige initiativer indenfor turisme bl.a. ved at definere et fyrtårnsprojekt, som skal sætte Vejle på landkortet og tiltrække morgendagens ’grønne’ turister.

– På baggrund af tal fra VisitDenmark kan vi se at efterspørgslen efter bæredygtige oplevelser stiger fra år til år. Fremtidens turister vil besøge rejsemål og attraktioner, hvor de både er sikret bæredygtige oplevelser og services, men også er med til at gøre en forskel. Det er sammen med det lokale erhverv vores opgave at sørge for at disse ønsker indfries, så vi kan tilbyde turisterne det allerbedste bæredygtige rejsemål, nemlig Vejle og omegn, fortæller Maria Stilund Sommer og fortsætter,

– Nu er vi så godt på vej, at vi har modtaget det flotte certifikat, som beviser, at vi målrettet arbejder for at skabe fremtidens grønne destination, og at arbejdet fortsætter ufortrødent ud i fremtiden.

Turismen er med i Vejle Kommunes Klimaplan

Fyrtårnsprojektet fra 2019 ‘Grøn Destination Vejle – Green Destination Vejle’ førte bl.a. til at turismen blev optaget i Vejle Kommunes Klimaplan. Projektet skabte også en konference om bæredygtig turisme, ‘Den Grønne Destination’, som blev afholdt for det lokale erhverv på Vingsted Hotel- og Konferencecenter i oktober 2020.

– Vi har allerede skabt en serie aktiviteter i projektet, men har flere initiativer i støbeskeen, og vi håber på at projektet kan skabe erhvervspartnerskaber med de lokale turismevirksomheder, og sikre at de også opnår certificeringer fra HORESTA. Der findes en række grønne certificeringer bl.a. Green Camping og Green Restaurant, og der arbejdes på en Green Attractions og Green Museums certificering, og vi vil gerne hjælpe det lokale turismeerhverv med at opnå sådanne, fortæller Maria Stilund Sommer.

– Derudover fokuserer vi på bæredygtige specialindsatser såsom cykel- og gastroturisme, som fortæller om alle de fede oplevelser, du kan få hos de lokale turismeildsjæle, når du er på cykelferie eller skal på tur i området, og eftersøger den allerbedste madoplevelse med lokale råvarer i centrum, supplerer hun.

Mødeturismen er også blevet certificeret

Det er både VisitVejle og MeetingVejle, som har modtaget GTO certifikatet. VisitVejle arbejder med leisure turisme, og MeetingVejle koordinerer erhvervs- og mødeturismen i et partnerskab, som involverer 10 private hoteller og event venues samt Vejle Kommune.

– Hotelpartnere har medvirket til, at vi fik GTO’et. Et af de vigtigste kriterier er, at hotellerne er miljøcertificerede bl.a. med Green Key, og hoveddelen af MeetingVejles hoteller er heldigvis grønne og bæredygtige, fortæller Maria Stilund Sommer.

– MeetingVejle handler om samarbejde og om at løfte i flok på tværs af det offentlige og private, og vi har i sandhed bevist at sådan et partnerskab fungerer. Også når det kommer til bæredygtighed. Nu kan vi gå ud og markedsføre Vejle Kommune både som et grønt rejsemål og som en grøn mødeturismedestination. Og vi kan gøre det med overbevisning, slutter hun.

Del dine oplevelser fra Vejle: