God Adgang på Bindeballestien

Turisme for alle

Foto: Elliott Hope Studio

Vejle skal være tilgængelig for alle. Her finder du information om arbejdet med tilgængelighed, tips og trick og praktisk information til dit besøg i Vejle.

Tilgængelighed er en basal forudsætning for, at mennesker med funktionsnedsættelse fuldt ud kan nyde deres besøg. Vi hjælper gerne hvis der er informationer du mangler for at forberede dig på dit besøg i Vejleområdet. Læs med her på siden, eller kontakt os på visitvejle@vejle.dk eller på 76 81 19 25.

Transport

For de fleste mennesker i Danmark er det en selvfølge at man kan tage sin bil når man er på ferie. For mennesker med funktionsnedsættelse er dette ikke en selvfølge, da det ofte kræver flere ugers planlægning bare at køre en tur.

HandiDrive.dk giver dig frihed til selv at vælge mellem mange forskellige typer af køretøjer med diverse funktioner. Book dit køretøj her.

Østjydsk Turistbusser tilbyder både liftbusser med deres egen chauffør og biler med lift som man kan leje og køre selv. Book en bus med lift her.

bll.dk kan du finde diverse informationer om handicapfaciliteter såsom hjælpemidler og hjælp ved ankomst med bil eller bus i Billund Lufthavn. Læs mere om faciliteterne her.

Flextur er kollektiv trafik, bare med mindre vogne der kører på bestilling efter dit behov. Du kører sammen med andre og vognen kører måske en omvej for at hente dem. 

Er du kørestolsbruger og skal sidde i kørestolen under turen, kan du benytte Flextur, hvis den eneste hjælp, du har brug for, er at blive liftet ind og ud af bilen.  

Sydtrafik deltager desuden i Solsikkeprogrammet.

Læs mere på Sydtrafiks hjemmeside.

Mange af de store vogne er monteret med lift således, at kørsel med kunder, der sidder i kørestol er muligt. Taxiselskaber som Vejle Taxa er også i stand til at lifte kørestolsbrugere op/ned af trapper i ejendomme.

Vejle Taxa samarbejder med DSB om landsdækkende handicap service. Her er det muligt at booke tid til at få løftet sin kørestol ind og ud af tog, der ankommer til Vejle. Der tilbydes at handicappede, svagtseende, dårligt gående og andre, der har behov, kan blive fulgt fra tog til mødested eller omvendt. Læs mere om Vejle Taxas services her.

Du kan bestille handikapservice og få hjælp med bagage op til 20 kg. Bestil handicapservice til både DSB og GoCollective ved at udfylde formular. Du kan også ringe senest 12 timer før til DSB Kundeservice på 70 13 14 19.

Læs om DSB's handicapservice i DanmarkLæs om handicapservice når du rejser med GoCollective.

Hjælp under ferien

HV CARE tilbyder leje af mange forskellige hjælpemidler af højeste kvalitet. Her finder du alt fra kørestole til badestole og plejeseng og HV CARE står klar til at guide og vejlede dig.

Læs mere om HV CARE.

Hos Trolle Care tilbydes der kompetent og omsorgsfuld pleje af professionelle sygeplejersker, pædagoger, assistenter og fysioterapeuter, som tager højde for netop dit behov.

Læs om Trolle Care her.

Lægehjælp og apotek

Akut behov for hjælp

Ved alvorlig ulykke eller livstruende sygdom, ring 112. Opgiv dit navn og hvor du ringer fra til den sundhedsfaglige medarbejder, som sørger for hjælp.

Ved mindre akutte situationer

Ring til lægevagten:

Ved mindre alvorlige situationer, kontakt vagtlægen på tlf. 70 11 07 07 mellem 16:00-08:00.
Lægevagten findes på adressen:

Sygehus Lillebælt, Vejle
Beriderbakken 4
7100 Vejle
(Ved skadestuen)

Uden for lægevagtens åbningstid: 

Uden for lægevagtens åbningstid kan udenlandske turister henvende sig ved nærmeste praktiserende læge. Såfremt du er omfattet af offentlig sygesikring i et andet EØS-land (det vil sige EU-landene, Island, Norge, og Liechtenstein) eller Schweiz, er du berettiget til nødvendige sundhedsydelser, mens du opholder dig i Danmark.

 

Vejle Løve Apotek har vagtåbent fra 8:00-21:00 på hverdage. Lørdag er der åbent 8:00-14:00 og 18:00-21:00. Søndag 10:00-15:00.

Du finder apoteket på adressen:

Søndergade 29
7100 Vejle

Læs mere om Løve Apoteket her: Vejle Løve Apotek (apoteket.dk)

Hvad er tilgængelighed?

 

I 2019 udgav Danske Handicaporganisationer Turisme for alle en rapport, som var udarbejdet på baggrund af en analyse fra VisitDenmark. Rapporten viste, at ca. hver 5. dansker lever med en form for funktionsnedsættelse. 80% af disse er usynlige.

 

Det er mange! Og de er med al sandsynlighed allerede nogen, du har mødt. Men hvem er disse mennesker? Man er fristet til at sige at det er os alle sammen - eller det bliver det på et tidspunkt. For mennesker med funktionsnedsættelse handler det om meget mere end kørestole, ramper og løfteplatforme.

 

Syn- og hørenedsættelser, gigt, autisme, ADHD, demens, astma, gang- eller armhandicap og kørestolebrugere er blot nogle af de handicaps, som findes. Mon ikke vi alle kender enten en bedsteforældre, som hører en anelse dårligt eller bruger en stok, en kollega som bruger briller, eller en måske en ven, som har læsevanskeligheder.

 

En turisme, hvor der er fokus på tilgængeligheden, sikrer, at vi alle kan rejse og være forbrugere af turistprodukter og det behøver faktisk ikke være så kompliceret.

 

Hvordan arbejder VisitVejle med tilgængelighed?

 

Hos VisitVejle arbejder vi med at gøre turisme tilgængelig for alle ved at:

  • Selvregistrere os på godadgang.dk og løbende arbejde på at opdatere vores oplysninger og billeder på hjemmesiden
  • Blive en del af Solsikkeprogrammet i efteråret 2022 og være klædt på til at møde personer med et usynligt handicap
  • Informere vores netværk i turismeindustrien om forskellige tiltag, som kan øge tilgængeligheden hos den enkelte partner
  • Løbende opdatere vores hjemmeside med relevant information