Familie cykler langs Bindeballestien

10 grønne råd til din ferie

26.7.2022
Forfatter: Maria Stilund Sommer
Foto: Kenneth Stjernegaard

Vi har sammensat 10 råd, der kan gøre din ferie grønnere og mere bæredygtig. Lige fra at vælge cyklen til deleøkonomi, og så noget om at fravælge tidsmaskinen... Læs med her, hvordan du gør din ferie grønnere.

1. Vælg cyklen fremfor bilen

Vejle og omegn byder på Danmarks bedste cykellandskab. Uanset om du er den trænede cykelrytter, som søger adrenalinen og udfordringer på landets stejleste bakker eller om du blot vil nyde en cykeltur i det smukke landskab, så er du kommet til det rette sted.

Vi opmuntrer til, at du medbringer eller lejer cykler, og bruger disse til at opleve byen og omegnens mange attraktioner og seværdigheder. Flere steder finder du vores Bike Friends, hvor du kan få luft til cyklen, vand i flasken og et velfortjent hvil, inden cyklen bringer dig videre ud på opdagelse.

To cyklende på Hærvejen

Foto:Kenneth Stjernegaard

2. Snør vandrestøvlerne

Snør vandrestøvlerne og tag på eventyr i Vejles mange magiske landskaber. Du kan vandre langs kanten af fortidens monumentale gletschere i Munkebjergskoven og i Vejle Ådal, som byder på nogle af landets smukkeste udsigter bl.a. hos Runkenbjerg og Tørskind Grusgrav.

Grejsdalstien byder på smuk natur i varieret terræn, og ved Syvårssøerne ved Randbøldal Hede føler du dig hensat til et andet land, hvor trolde og vætter normalt bor.

Mand ved Runkenbjerg med kikkert

Foto:Mads Hansen

3. Nyd en picnic i det grønne

Når sulten indtræffer efter en lang vandre eller cykeltur, så kan du tage på picnic i det grønne.

I Jelling kan du som et af de eneste steder i verden nyde en picnic midt i en UNESCO Verdensarv, nemlig Kongernes Jelling. Mellem gravhøje og palisadehegn kan du sætte dig til rette med din medbragte mad eller købe et lækkert måltid to-go hos Café Sejd eller i Kongernes Jellings café.

4. Køb lokalt, det er genialt globalt

VisitVejles Gastro Guide viser dig de allerbedste steder at spise i byen og oplandet. Den guider dig til alt fra No Waste caféen Onkel A til Michelin restauranten LYST. Vores område byder på de lækreste lokale delikatesser, som kan købes i lokale gårdbutikker eller hos SmagDansk i Vissingsgade, en hyggelig sidegade til Vejles gågade.

Hvis du camperer er det oplagt at hente maden hos din lokale landmand og dermed få den vaskeægte ’fra jord til bord’ oplevelse.

Hent Gastro Guiden hos VisitVejle eller tjek det digitale madunivers ud HER.

Turist der kigger i Gastro Guiden

Foto:Mediegruppen

5. Grøn overnatning

Efter en lang dag på farten findes der ikke noget bedre end at lægge sig i en blød og varm seng.

Flere hoteller og campingpladser er certificeret med svanemærket, Green Key eller Green Stay, og du er dermed sikret, at der bliver taget hånd om klimaet og din nattesøvn. Er du nysgerrig, så spørg gerne dit overnatningssted, hvilke klima- og miljøtiltag de har.

Alle hoteller er selvfølgelig Safe to Visit.

Find områdets overnatningssteder her.

6. Drop flyet

Oplev vilde dyr på savannen uden at sætte dig i et fly sydpå.
Hos Givskud Zoo kan du drage på udflugt mellem verdens vilde dyr, ja, sågar hos Dinosaurerne.

Du kan tage bilen eller Givskud Zoo bussen og køre på safari mellem eksotiske dyr. Hvis du ikke passer på, så kigger strudserne og girafferne ind i bilen for at tigge et klap eller en godbid.

Du kan høre løvernes brøl og ulvenes hyl, og føle dig hensat til de afrikanske stepper og canadiske vildmarker uden at rejse udenlands.

7. Kultur er for alle!

I Vejle og omegn er alle museer gratis. Så få en på opleveren og tag på “kultur crawl” og indånd kunst, historie og kultur.

Ved fjorden kan du opleve Fjordenhus knejse mod himlen fra fjordens vand; en moderne ”borg” bygget af Olafur Eliasson.

I byen kan du se kunst i byrummet, og i Give finder du skulpturruten.

I Tørskind Grusgrav sammensmelter naturen i ådalen med jernkunst af Robert Jacobsen. Kulturmuseet i Spinderihallerne byder på historier fra land og by via spændende udstillinger. Og Vejle Kunstmuseum inviterer ind i en verden af moderne kunst fra både lokale, nationale og internationale kunstnere. Alt sammen kvit og frit.

Dans på Kulturmuseet i Spinderihallerne

Foto:VisitVejle

8. Leg og lær om fremtidens grønne verden

Vejle er en resiliensby. Og hvad er så det? Jo, det betyder, at vi sammen med 100 andre byer i verden er med til at bekæmpe global opvarmning og dets dertilhørende udfordringer.

Dette kan opleves i bybilledet, hvor der arbejdes aktivt med visse indsatser såsom stormflode fra fjorden og oversvømmelser ved skybrud. Gennem Vejle løber åen og sluser, som skal lede vandet væk fra midtbyen ved skybrud.

Du kan få mere at vide samt lege dig frem til fremtidens løsninger på Økolariet, som byder på adskillige udstillinger om fremtidens grønne verden.

Du kan ligeledes booke en guide, som kan tage dig og din gruppe med på byvandring med resiliens som tema. Book her.

9. Lej frem for at købe

Deleøkonomien er her for at blive.

I Vejle og omegn kan du leje dit udstyr i stedet for at købe. Så tag på opdagelse på en lejet cykel eller book en kano eller kajak og drag på eventyr på områdets mange åer og søer.

Båd, kano- og kajakudlejning finder du her og her.

Cykeludlejning finder du her.

Skjern Å Kanoudlejning med familie på tur

Foto:Skjern Å Kanoudlejning

10. Ingen grund til at købe en DeLorean

Spar den tunge omkostning ved en tidsmaskine, og rejs tilbage i tiden på din cykel.

I Vejle og omegn kan du opleve hele Danmarks historie fra istid til nutid.

Vandr i istidslandskabet i ådalen og forestil dig behårede næsehorn og steppeegern, der hvor bøgen nu står rank.

Tag et stop i bronzealderen ved Egtvedpigens grav og nyd vindens susen på toppen af graven.

Drag herefter til jernalderen, som du kan opleve stå lyslevende i Vingsted Jernaldermiljø med stråtækte huse, geder og får. Og se et væskeægte jernaldermenneske fra mosens grav på Kulturmuseet i Spinderihallerne.

Fra jernalderen rejser du videre ind i vikingetiden, hvor du kan besøge de sagnomspundne vikingekonger Gorm og Haralds runestene. Gravhøjene rejser sig fra muldet, og du kan vandre langs palisadehegnet og slutte af på det interaktive museum, Kongernes Jelling.

Er I en gruppe på tidsrejse, kan I nu opleve en fest i middelalderen på Ulbækgård, hvor Kong Morten Ulbæk regerer med sine kirsebærgrise.

Fra middelalderen kan du rejse igennem tiden til nutid med stop overs ved den 600 år gamle Hopballe Mølle samt Tirsbæk Gods og Børkop Vandmølle fra midt 1500-tallet.

Vi hopper et smut videre ind i mere “moderne” tider, og byder indenfor hos Bindeballe Købmandsgård, som er en vaskeægte genskabt købmand fra 1800-tallet med alskens fine brugsting samt et museum. Du kan nyde kaffen i deres hyggelige kaffestue med dertilhørende boller og kage.

Vi slutter rejsen på den moderne marina, hvor Bølgen, Havneøen og Fjordenhus lokker med provokerende nutidsarkitektur.