Egtvedpigens Grav

Et af Europas fineste bronzealderfund blev gjort i Egtved uden for Vejle. Her fandt man en ung bronzealderkvinde stedt til hvile i en gravhøj. Vejlemuseerne fortæller historien om Egtvedpigen.  

I år er det præcis 100 år siden Egtvedpigen blev fundet. Vejlemuseerne fejrer jubilæet med en stor særudstilling på Kulturmuseet i Vejle og masser aktiviteter i Egtved. Læs mere på vejlemuseerne.dk/pigen-fra-egtved.

Egtvedpigen blev fundet torsdag den 24. februar 1921. Da var gårdejer Peter Platz ved at fjerne de sidste rester af en gravhøj på sin mark, da han stødte på en kraftig tilhugget egestamme, en såkaldt bulkiste. Nationalmuseet stod for udgravningen, og derfor blev egetræskisten efterfølgende transporteret til København. Da man åbnede den, fandt man øverst et koskind. Under det lå et vævet tæppe af brun uld, og under tæppet lå den døde selv, en 160 cm høj ung pige, hvis halvlange hår næsten skjulte ansigtet og en lille bronzeørering. Pigen blev siden kendt som Egtvedpigen.  

På fundstedet ses i dag den rekonstruerede gravhøj – 22 meter i diameter og fire meter i højden – og i tilknytning hertil findes en lille udstilling, der beskriver fundet. Her kan man se en kopi af Egtvedpigens kiste samt kopier af hendes klædedragt og bæltespænde. Originalerne er udstillet på Nationalmuseet.

Egtvedpigens Grav er en del af Vejlemuseerne. Find alle aktuelle udstillinger og arrangementer på www.vejlemuseerne.dk.