
Egtvedpigens Grav
Et af Europas mest velbevarede bronzealderfund blev gjort i Egtved ved Vejle. Her blev en ung bronzealderkvinde fundet i en gravhøj. Vejlemuseerne fortæller historien om Egtvedpigens Grav.
I 2021 var det præcis 100 år siden, at Egtvedpigen blev fundet i en gravhøj i Egtved. VejleMuseerne fejrede jubilæet med en stor særudstilling på Kulturmuseet i Spinderihallerne i Vejle og masser aktiviteter i Egtved.
Fundet af Egtvedpigens Grav
Egtvedpigen blev fundet torsdag den 24. februar 1921, da gårdejer Peter Platz var ved at fjerne de sidste rester af en gravhøj på sin mark. Her stødte han på en kraftig tilhugget egestamme - en såkaldt bulkiste. Det var Nationalmuseet, som stod for udgravningen, og derfor blev egetræskisten efterfølgende transporteret til København. Da man åbnede kisten, fandt man øverst et koskind. Under skindet lå et vævet tæppe af brun uld, og herunder lå den døde selv. Hun var en 160 cm høj ung pige, hvis halvlange hår næsten skjulte ansigtet og en lille bronzeørering. Pigen blev siden kendt som Egtvedpigen.
Besøg gravhøjen
På fundstedet ses i dag den rekonstruerede gravhøj, som måler 22 meter i diameter og fire meter i højden. I tilknytning til gravhøjen findes en lille udstilling, som beskriver fundet. Her ses en kopi af Egtvedpigens kiste samt kopier af hendes klædedragt og bæltespænde. Originalerne er i dag udstillet på Nationalmuseet.
Egtvedpigens Grav er en del af VejleMuseerne. Du kan se alle aktuelle udstillinger og arrangementer på www.vejlemuseerne.dk.
En lokalrute cykelrute i Egtved er desuden opkaldt efter Egtvedpigen.