
Tirsbæk Gods
Gå en dejlig tur og oplev Tirsbæk Gods, et gammelt slot med både voldgrav og renæssancehave tæt på vand og skov.
Tirsbæk Gods kaldes også Tirsbæk Slot og ligger på nordsiden af Vejle Fjord mellem høje skovklædte skrænter tæt på fjorden. Der er ikke offentlig adgang til slottet, men hvert år afholdes julemarked med adgang til gårdspladsen og enkelte af de tidligere avlsbygninger. Der er offentlig adgang til slottets renæssancehave i sommerhalvåret.
Slottets historie
Hovedbygningen stammer tilbage fra 1550 og er omgivet af voldgrave. Navnet Tirsbæk - tidligere Thyrsbæk - stammer fra guden Odins søn Tyr. Man mener, at der tidligere har ligget et tempel, der hvor Tirsbæk ligger i dag, og at Dronning Thyra lod templet omdanne til et slot, da kristendommen sejrede.
Den nuværende trefløjede hovedbygning er opført på et middelalderligt voldsted af Iver Lunge. Tirsbæk Slots nord- og østfløj er fra ca. 1550, mens tårn og vestfløj er kommet til i 1577. Komplekset blev gennemgribende omdannet i midten af 1700-tallet, hvor også den store park blev anlagt som en terrasseret renæssancehave øst for slottet. Parken stod færdig i 1745, bl.a. med et vinbjerg - det ældste eksisterende i Danmark.
Mange slægter har ejet Tirsbæk Slot gennem tiderne, og det spøger efter sigende også på slottet. Den "grå dame" - den smukke skomagerdatter fra Horsens, Maren Loss - går efter sigende igen som straf for at have slået sin mand, godsejeren Christen Linde, ihjel. Han døde under mystiske omstændigheder i 1750'erne efter kun få års giftermål. Enken giftede sig igen med den flotte ridefoged Jørgen Hvas, som købte sig til en adelstitel og navnet Hvas de Lindenpalm.
H.C. Andersen besøgte Tirsbæk Slot i 1830. Han skrev i sin dagbog:
"Gaarden er ganske antik med skydehuller, voldgrave og vindebro og med et stort taarn, hvor jeg saae et fælt fangehul, hvor der endnu sad store jernringe i muren."
Siden 1912 har godset været i den nuværende ejers familie, familien Algreen-Ussing. Familien, der også beboer slottet, driver stedet som kombineret land- og skovbrug, samt husudlejning til private og virksomheder. Den tidligere stald er omdannet til en eksklusiv selskabsrestaurant, Restaurant Slotsstalden.
Omgivelser ved slottet
Der er rig mulighed for en gåtur på slottets store areal. Under Tirsbæk hører nemlig knap 400 hektar ager, eng og skov. Derudover hører 12 hektar park, 13 beboelseshuse, en tidligere smedje, bageri og to vandmøller til slottet.
Slottet ligger i kort afstand til Tirsbæk Strand. Her kan du parkere din bil, nyde en is fra Tirsbæk Strand Kiosk eller hoppe en tur i vandet. Læs om, hvad Tirsbæk Strand tilbyder.
Der findes desuden en tre kilometer lang rute, som går over skov, strand- og slotseng forbi slottet. Turen tager ca. en time. Vær opmærksom på, at ruten ikke er afmærket. Du finder ruten omkring Tirsbæk her.