Gå til indhold
©  Foto:

Vægterrundgang i Vejle

Sommeren igennem kan du følge Vejles syngende vægtere, når de går deres traditionelle vandring gennem byens gader. Vægterne kan opleves i gadebilledet torsdage og fredage i perioden begyndelsen af juli - slutningen af august. Det er gratis at gå med.

Hør vægterne synge vægterversene, lyt til vægternes beretning om byens historie og seværdigheder, og oplev midtbyens atmosfærefyldte stemning.

Vægterne er iført den traditionelle vægteruniform. De bærer på en lygte, samt datidens våben mod urostiftere: morgenstjernen. En træstav med jernpigge på toppen.

Fakta om vægterrundgang i Vejle
Torsdage og fredage i perioden 1. juli - 24. august 2022. Vægterne går den lange tur fra kl. 19.00 til kl. 21.00.

Rute: start ved Bryggen, Søndertorv - Søndergade - afstikker til Den Smidtske Gård - Gården bag Rådhuset - Klostergade – Rådhuset - Torvegade - Nørregade - afstikker til Paladspassagen og Bygningen - Nørretorv - Vestergade - Nørretorv - Grønnegade - Kirketorvet - Foldegade - Søndergade - retur til Bryggen.

Vægtertraditionen
Det danske vægterfag går flere hundrede år tilbage. Længe før politikorpset blev etableret, var det vægternes opgave at sørge for ro og orden i købstædernes gader om natten samt tænde lys i gadelamperne.

I Vejle skulle vægterne også lejlighedsvis stå vagt ved byportene, bl.a. i 1654, da pesten raserede i Vejles omegn.

Vægterversene menes at være skrevet af salmedigteren Thomas Kingo. De blev indskrevet i vægterregulativet i slutningen af 1600-tallet, og skulle synges hver hele time. Formålet var at sikre sig, at vægteren ikke sov på sin post og at tiden blev udråbt ved hvert fulde klokkeslæt.

Det var ikke et misundelsesværdigt arbejde at være vægter. Vægterne rangerede nederst i systemet, deres løn var dårlig og i mange byer fik de ekstraopgaver som andre ikke ville røre ved. Det kunne f.eks. være at begrave de fattige eller at indfange og aflive herreløse hunde.

I takt med, at byerne fik gasbelysning, og at politistationerne blev oprettet, ophørte vægternes rolle. Vejle sidste vægtere gik deres nattevandring i 1882.

Foreningen Vejles Vægter

Bag vægterrundgangene i Vejle står Foreningen Vejles Vægter. Vejles Vægter opstod i forbindelse med Vejles Byjubilæum i 2002 som et hyggeligt indslag i bybilledet. Turen blev en så stor succes, at det blev vedtaget at stifte foreningen Vejles Vægter.

Foreningen råder over 5 vægtere, som underholder i byens gader torsdag og fredag aften. Desuden deltager vægterne i forskellige arrangementer rundt om i byen.

Del dine oplevelser fra Vejle: