Gå til indhold
Rådhustorvet

Byvandring i Vejle

Foto: Mads Fjeldsø Christensen

VisitVejle har sammensat en vandretur gennem Vejles gamle gader. Du er inviteret med på den 3,5 kilometer lange byvandring på egen hånd i Vejles gamle bydel. God tur.

Vi tager udgangspunkt ved VisitVejle (1), der ligger på Banegårdspladsen overfor Vejle Trafikcenter (2) med station og busterminal. På Banegårdspladsen knejser Bjørn Nørgaards 8,5 m høje granitmonument med reliefmotiver fra den bibelske verden.

Gå forbi VisitVejle, til højre om hjørnet, og kryds Dæmningen.

På højre side ser du Økolariet (3), et enestående viden- og oplevelsescenter om natur, miljø, klima og energi.

Fortsæt til venstre ad Dæmningen og før åen drejer du til højre. 

Her passerer du Lido Biograferne (4) og kommer nu til Søndertorv, og citycenter Bryggen (5) med den rustrøde facade. Søndertorv (6) og Sønderbro er renoveret med nye granitbelægninger. Sønderbroen er fra 1804, og er ført tilbage til sit oprindelige udseende. På broens facade ses inskription og kongekrone, som dengang den blev opført.

Fra Søndertorv og Sønderbro ses Vejle Vindmølle, opført i 1890 på den gamle galgebakke. Det er specielt et smukt syn når det er mørkt og møllens belysning er tændt. Møllen har fungeret som kornmølle indtil 1960, og står i dag med hele inventaret intakt. I møllen kan du se VejleMuseernes udstilling om møllens historie samt om mølledrift på Vejle-Egnen.

Gå op ad gågaden, og til venstre ad Præstegyde, hvor du går igennem porten på højre side til Den Smidtske Gård (7).

Den gamle købmandsgård er bygget i 1799 af købmand A.I. Smidt, opført af bygmester Anders Christensen Kruuse sammen med arkitekt og billedhugger Jens Hjernøe. Forhuset langs Søndergade er den ældste del. Bemærk bygherrens og hans hustrus navne og årstallet over portliggeren. Her var både bolig med køkken, bryggers og rullestue (forhus og nordfløj), kornhus, pakhus, vognport og stalde til kundernes heste.

Fra Den Smidtske Gård drejer du til venstre ad gågaden til Rådhustorvet (8).

På hjørnet af Kirkegade og gågaden ses den tidligere Residensgård, hvor Kong Christian II lejlighedsvis boede indtil han i 1520’erne flygtede fra Danmark. Bag dig ser du Vejles gamle rådhus opført i 1878. Dette er det fjerde rådhus i Vejle. Det første lå på Gammel Torv, som var pladsen ved Sct. Nikolai Kirke (22).

Gå højre om rådhuset til Klostergade.

Gaden har navn efter det gamle kloster, hvor kun østfløjen fik lov til at blive stående efter reformationen. Da det ældste rådhus på Gammel Torv brændte i 1530, blev dette klosterhus Vejles andet rådhus. Det tredje rådhus blev bygget på samme sted i 1780, og blev erstattet af det nuværende ”gamle rådhus” i 1878. Ligeledes indeholdt rådhusbygningen den tidligere gamle arrest (9) og Vejles gamle politistation, der i dag er café og aktivitetshus. Ved kommunalreformen i 1970 byggede man en hel ny administrationsbygning, som du vil møde senere.

Fortsæt ad Klostergade og gennem aktivitetsparken, Mariaparken (10). I aktivitetsparken kan man spille alt fra bold, hockey, badminton og stå på rulleskøjter. I vinterperioden bliver parken lavet om til skøjtebane.

Kryds Flegborg, og fortsæt til højre.

På venstre side kan du se Vejle Kunstmuseum (11) der, med sine 50 raderinger af Rembrandt, og med en tilbygning tegnet af Kim Utzon, er et af Vejles mange højdepunkter. Gå langs vejen til du kommer til Vejle Musikteater (12), som blev indviet i 1992 og har markeret sig i byens kulturliv. Foran teatret ligger den, formentlig eneste rundkørsel (13) i Danmark, hvor fodgængere skal gå midt igennem. Springvandet, som pryder rundkørslen, er i stål og granit, og om aftenen er der lys i de mange vandstråler i varierende højde. Tre høje lysmaster kaster deres lys ned over hele pladsen og er dermed med til at binde det oplyste Musikteater og Byparken med den nyrenoverede Flegborg sammen med gågaderne.

På det modsatte hjørne ses den markante villa (14), som C. M. Hess lod bygge til sig selv i 1906. Villaen er det eneste tilbageværende af det oprindelige C. M. Hess’ Jernstøberi, der fra 1898 og frem til den endelige lukning i 1975, lå hvor Byparken ligger i dag. C.M. Hess’ Jernstøberi var i mange år en af byens største og vigtigste virksomheder. Her lavede man komfurer og kakkelovne af bedste kvalitet. Det hed sig dengang, at Vejles mænd arbejdede på Hess, mens kvinderne arbejdede i bomuldsindustrien. Så enkelt var det naturligvis ikke, men det siger noget om C.M. Hess’ betydning for Vejles udvikling.

Gå venstre om Vejle Musikteater og fortsæt ind i Byparken (15).

I Byparken kan du nyde de mange fontæner og smukke anlæg. Byparken er kendt som Vejles midtpunkt for unge. Her bliver afholdt mange koncerter, og de unge slapper af på græsset efter skoletid. Vejles femte og nuværende administrationsbygning ses lige fremme.

Gå gennem Byparken, forbi administrationsbygningen til du kommer til en rundkørsel, kryds den og fortsæt ind ad Nyboesgade.

Lidt fremme kommer en vej på højre hånd som fører ind til Spinderihallerne (16) som oprindeligt var et bomuldsspinderi fra 1896. Bomuldsspindingen blev en industri, hvor Vejle både var foregangsby og landets ubestridte centrum. Det renoverede industrikompleks er i dag et samlingspunkt for kreative sjæle og mikrovirksomheder. I 2013 åbnede dørene for Kulturmuseet, et museum der, via ny og underholdende teknologi, fortæller fem spændende historier om Vejles fortid.

Efter Spinderihallerne drejer du til højre, og dernæst til venstre ad Tønnesgade. Følg vejen til du igen befinder dig på Vejle gågade. Turen går nu til venstre ad Nørregade, hvor du krydser en buet gangbro.

Gangbroen er det nye overgangssted mellem Nørregade og Nørretorv, hvor Mølleåen er blevet fritlagt. På Nørretorv (17) ses spændende skulpturer, skabt af billedhuggeren Morten Stræde, bl.a. en stor vandskulptur. Derudover præges torvet af den 16 m høje, og skæve lysmast. Nørretorv blev indviet i 2005, og skaber en sammenhæng mellem de gamle gågader og den nye gågade i Vestergade.

Gå til højre ad Dæmningen, langs den fritlagte Mølleå (18).

Over Mølleåen er der placeret otte enkle gang- og kørebroer i jern - rækværkerne er designet af forskellige kunstnere, én for hver bro. Midt på Dæmningen kommer du til Volmers Plads med parkeringshuset Tróndur (19). Trappetårnet er lavet som ét stort glasmaleri, udført af den færøske kunstner Tróndur Patursson. Volmers Plads blev i 2008 omdannet til IT-legeplads med opholdsfaciliteter og forskellige aktiviteter. 
Videre ad Dæmningen kommer du til Vissingsgade.

På hjørnet ligger metodistkirken, Sct. Pouls Kirke (20), med den karakteristiske kuppel.

Gå via Vissingsgade til du igen befinder dig på Vejles gågademiljø.

Gågaden er en af Danmarks længste og hyggeligste, og belagt med kinesiske granitfliser. Under renoveringen af gågaderne i årene 1999-2001, blev der i ca. en meters dybde fundet en ca. 700 år gammel brostensbelagt vej. Brostenene fra middelalderen er blevet bevaret på deres oprindelige plads. Stedet oplyses med små projektører og kan ses gennem tre glasmontre i gågaden lidt oppe til venstre. Gågaden består af Søndergade, Torvegade og Nørregade og hele vejen igennem er der lagt 13 specielle gågadefliser ned i belægningen. Disse har en kopi af teksten fra runestenene i Jelling. De bølgeformede linier i gågadefliserne (få meter til venstre), mellem Torvegade og Nørregade, viser Midtåens forløb i middelalderen. På den ene side sluttede Torvegade og på den anden begyndte Nørregade. Og her begynder og slutter de to gader også den dag i dag.

Fortsæt til venstre ad Torvegade.

Midt på Torvegade præger Pontus Kjerrmans tredelte skulptur Midgårdsbrønden, Englekatten, og Bænken (21) bybilledet.

Gå over fodgængerovergangen og drej til venstre til du kan se Sct. Nikolai Kirke (22), opført ca. 1250.

I kirkens nordre mur ses 23 huller, spredt uden symmetri. Hvert hul indeholder en indmuret hovedskal, der ligger således, at man kigger gennem halshullet ind i kraniet. Næse-og øjenhuller vender nedad i muren. Man ved ikke hvorfor disse hovedskaller – og lige 23 af dem – befinder sig her. Historien beretter, at det drejer sig om kranier fra 23 polske røvere, som blev taget til fange i Polakkerskoven i 1600-tallet og henrettet. Deres kranier blev derefter indmuret til skræk og advarsel.

Fortsæt rundt om kirken.

Her ligger en anden seværdighed i Vejle, Torvehallerne (23), som i dag rummer tropisk palmehave, restaurant, café, bar og hotel.

Tilbage ved Kirkegade drejes til højre, og du kan kaste et blik ud på fjorden og se et glimt af Vejlefjordbroen, som blev indviet i 1980. 

Kryds Dæmningen og gå til højre ad Banegårdspladsen.

Du er nu tilbage ved udgangspunktet. Her kan du besøge VisitVejle for yderligere informationer. Vi håber du har nydt turen gennem Vejles gamle bydel, og ønsker dig et behageligt ophold i vores by.

På gensyn i Vejle!

Del dine oplevelser fra Vejle: