I Vejle kommer du tæt på Danmarkshistorien

I Vejle kan du rejse langt tilbage i historien. Til tiden da vikingekongerne herskede i Jelling, jernalderfolket arbejdede i Vingsted, Egtvedpigen blev begravet i en bronzealderhøj eller vores forfædre vandrede ad Hærvejen. Til Vejles nyere historie hører den nostalgiske Bindeballe Købmandsgård, hedebondens liv på Give-Egnens Museum og det kulturhistoriske museum i Vejles gamle spinderihaller.

Museer og samlinger

Vejles museer har alle en spændende historie at fortælle. Kom tæt på vikingekongerne i Kongernes Jelling. Gå på opdagelse i kulturhistorien i de gamle spinderihaller. Oplev nostalgi på Bindeballe Købmandsgård og Give-Egnens Museum. Eller dyk ned i et af de lokalhistoriske museer.

Historiske bygninger

Sct. Nicolai Kirke fra 1250 er Vejles ældste bygning. Den Smidtske Gård er fra før 1850. I 1850-1930 oplevede Vejle et byggeboom og Spinderihallerne, Vejle Rådhus og vindmøllen blev opført.

Historiske seværdigheder

I Vejle kommer du helt tæt på historien. Oplev "Danmarks Dåbsattest" og verdenskulturarv i Jelling. Giv fantasien frit løb på den forhistoriske Hærvej, ved den gådefulde Ravningbro, Egtvedpigens Grav og jernaldermiljøet i Vingsted. Eller gør holdt ved et af fortidsminderne på din vej.

Byvandring i Vejle

VisitVejle har sammensat en vandretur gennem Vejles gamle gader. Du er inviteret med på den 3,5 kilometer lange byvandring på egen hånd i Vejles gamle bydel. God tur.

Både stenalderen, bronzealderen, jernalderen, vikingetiden og den nyeste tid er synlig i Vejle.

Vejles historie

Vejle er nævnt første gang i 1256, men Vejles historie menes at være noget ældre. Udgravninger syd for Kirketorvet viser, at der her har været bebyggelse tilbage til år 1100. De ældste kendte købstadsprivilegier blev udstedt i 1327.

Vikingerne i Jelling

I 900-årene lod Kong Harald Blåtand Danmarks dåbsattest indmejsle på en runesten i Jelling og opførte to gravhøje og en kirke på stedet. Jelling-monumenterne er i dag UNESCO verdensarv. I oplevelsescentret, Kongernes Jelling, får du den spændende historie om vikingerne og monumenterne.

Slotte og herregårde

Slotte og herregårde dominerer landskabet med deres storslåede bygninger, vidtstrakte jorde, skove og smukke alléer, og de har alle en spændende historie at fortælle. Åbent for publikum i forbindelse med arrangementer.

Seværdige kirker

Når du kører en tur på Vejle-Egnen dukker det ene kirketårn op efter det andet i landskabet. De ældste kirker går tilbage til 1100-tallet. Flere af dem med de skønneste kalkmalerier. De mere nutidige kirker er også et besøg værd, ikke mindst pga. deres spændende arkitektur.