Kongernes Jelling museum

En tids- og smagsrejse gennem Vejle-området

Foto: Mads Hansen

Tag med på er tids- og smagsrejse gennem Vejle-området. Her får du vores bud på en perfekt dag i Vejle for de jer der elsker historie, kultur og god mad.

Af: Emil Thesbjerg

Kl. 09: Morgenmad i Vejle - boller og bæredygtighed

Denne tids- og smagsrejse gennem Vejle-området begynder naturligvis med morgenmad. På Vanilla midt i Vejle Midtpunkt kan du nyde en lækker surdejsbolle med ost, bagt på økologisk mel fra danske producenter eller du kan tage bollen med videre på tidsrejsen. Har du en lidt større morgenappetit, kan det anbefales at nyde en brunch ved Conrads, en café i historiske rammer med fokus på bæredygtige råvarer i sæson og et stort ønske om at minimere madspild - Conrads er endda ReFood certificeret. Her serveres et brunchbræt med alt hvad hjertet begærer både traditionelt og vegetarvenligt. Når bunden er lagt, går turen videre ud på tidsrejse.

Kl. 10.00: Tur til Grejs Klipper - istid og klippefremspring


Turen går nu fra Vejle by mod Grejsdalen, der er en af de dybeste og smukkeste i landet med 50-70 meter høje skovklædte skrænter og Grejs Å, der snor sig gennem landskabet. Dalen blev skabt ved erosion under den sidste istid, og her kan du opleve et særligt istidslandskab. Ved Grejs Bakke nær Grejs by finder du et helt særligt naturfænomen. Her kan du opleve et vaskeægte klippefremspring. Grejs Klipper siges at være de eneste af sin slags i Danmark ud over klipperne på Bornholm. De karakteristiske klipper består af frådsten også kaldet kildekalk, og i løbet af middelalderen blev de anvendt som byggematerialer til nogle af de første stenkirker i Danmark - heriblandt til de nærliggende kirker i Jelling, Hover og Hornstrup. Derfor må man forestille sig, at klippeformationerne tidligere har været væsentligt større.

Vil du have den fulde oplevelse af Grejsdalens majestætiske natur, kan du snøre vandrestøvlerne og gå den 16 km lange vandring gennem det smukke istidslandskab ad Grejsdalstien fra Vejle til Jelling eller omvendt. Til turen skal du beregne ca. 3-5 timer afhængigt af tempo, og her anbefales det at medbringe vand og frokost - bemærk at du derved ikke når samtlige af denne turs øvrige stop.

11:00 Kongernes Jelling - vikingetidens vingesus

Fra Grejsdalen går turen videre til Jelling - et sted med en helt central placering i den danske historie. Her kan du opleve det helt unikke monumentområde, hvor de første danske konger konsoliderede deres magt, og kristendommen blev indført. Hele området, med de to jellingesten i centrum, er på Unescos verdensarvsliste. Tag turen op på de to gravhøje og gå i fodsporene på de berømte vikingekonger Gorm den Gamle, Harald Blåtand og deres dronning Thyra. Besøget afsluttes med en tur på Kongernes Jelling - et interaktivt museum for hele familien med gratis adgang, der fortæller den fængende historie om vikingerne og Jelling-monumenterne.

13:30: Frokost på Jelling Kro - danske frokostfavoritter

Vikingetogtet rundt i det historiske Jelling fortsætter med en frokost på den stemningsfulde Jelling Kro. Fra den hyggelige gårdhave kan du her fornemme historiens vingesus med synet af gravhøjene, kirken og palisadeanlægget i baggrunden, mens du nyder en veltilberedt dansk frokost. Her kan du få klassikere som æggekage med flæsk, stjerneskud eller den smagfulde kroplatte med en symfoni af rejer, sild, rødspættefilet, ost, kage og rugbrød. Skål og velbekomme.

15:30: Bindeballe Købmandsgård - nostalgi og handelshistorie

Når frokosten er nydt, går turen mod syd til Bindeballe. Her ligger den historiske Bindeballe Købmandsgård, hvor du kan opleve en købmandsbutik præcis som i gamle dage, der sælger diverse spændende varer og specialiteter. Købmandsgården blev grundlagt i 1897, og hele butikken er i dag
blevet ført tilbage til den oprindelige stil i både udseende, indretning og drift med originale diske, emaljeskilte, varer og prislister. I købmandsgården findes også Danmarks største købmandsmuseum med en udstilling, der rummer mere end 5000 forskellige varer - de ældste mere end 100 år gamle. Besøget rundes af med kaffe og kage i det hyggelige kaffehus.

17:30 Slentretur i det historiske Vejle - kongemyter og kranier


Godt tanket op på kaffe går turen tilbage til Vejle. Her er det tid til en historisk slentretur gennem den gamle købstad, der stammer helt tilbage til middelalderen. Slentreturen begynder ved den gamle Sønderbro over Vejle Å. Siden middelalderen har der været forskellige broer over åen, og den nuværende er opført i 1804. Turen fortsætter mod nord ad Søndergade, der er Vejles centrale butiksstrøg. På venstre hånd kommer du til Den Smidtske Gård - en smuk gul bindingsværksbygning fra 1799. Gården er blandt byens ældste bygninger og den eneste tilbageværende af Vejles gamle købmandsgårde. I den stemningsfulde baggård ligger i dag både en café og en vinbar.

Slentreturen fortsætter ad Søndergade til Rådhustorvet. Kigger du til højre på hjørnet ved Kirkegade, kan du se Residensgaarden. Her lå byens daværende borgmester, Niels Jonsens hus, og til det knytter der sig en særlig historie. Her gjorde den berygtede danske konge Christian d. 2., der bl.a. stod bag Det Stockholmske Blodbad, i januar 1523 holdt, og ifølge  myten modtog han her den jyske adels opsigelse af deres troskabsed til ham i en handske. Selvom kongen faktisk endte med at blive afsat til fordel for sin onkel - den senere Frederik d. 1., er “handskemyten” senere blevet modbevist, da Christian d. 2. først modtog opsigelsen på vej mod København. På venstre hånd ses Vejles Rådhus, der er opført i 1878-79 i nygotisk stil. Den markante bygning er Vejles fjerde rådhus, og det ligger på det sted, hvor der i middelalderen var et sortebrødrekloster. Klosteret blev nedlagt i 1529, men rådhusklokken i det nuværende rådhus er den samme som den, der ringede til messe i det gamle kloster.

Fra Rådhustorvet går turen ned ad Kirkegade til Sankt Nicolai Kirke, der er Vejles ældste bygning fra middelalderen. Kirken er opført i midten af 1200-tallet, og kigger du på den nordre mur, vil du bemærke 23 huller, der rummer en uhyggelig historie. Hvert hul indeholder nemlig et indemuret kranie, og man ved ikke med sikkerhed, hvem de stammer fra. En myte fortæller, at kranierne stammer fra røvere eller polske soldater fra 30-års krigen, der blev henrettet og fik deres kranier indemuret til skræk og advarsel.

Her slutter den historiske slentretur - ønsker du at dykke dybere ned i områdets historie, kan du gratis besøge Kulturmuseet i Spinderihallerne, der har flere spændende og varierende udstillinger.

18:30 Aftensmad i Vejle - fra street food til Michelin

I Vejle er der rig mulighed for at få en god middag, uanset om du er til det lette og uformelle eller til den helt store Michelin-oplevelse. I Paladspassagen finder du Social Dining, hvor du på bedste street food-manér kan nyde flere forskellige køkkener under samme tag. Uanset om du foretrækker italiensk, indisk, thailandsk, amerikansk eller mexicansk mad, er der nemlig noget for enhver smag i uformelle, men hyggelige rammer. Vil du gerne have et ærligt og velsmagende måltid mad, der samtidig ikke overskrider budgettet, kan Madindustrien anbefales. Her kan du vælge mellem en to-, tre- eller fire-retters menu baseret på sæsonens råvarer, der kan akkompagneres af dejlige vine, øl eller drinks. Er du til den helt store Michelin-oplevelse, har Vejle hele to restauranter med en stjerne i den anerkendte guidebog. Her kan du nyde gastronomi i særklasse på Restaurant Lyst, der er smukt beliggende i Olafur Eliassons ikoniske bygning Fjordenhus ved Vejles havnefront eller besøge Restaurant Nögen, som laver bæredygtige og lækre retter med overskudsmadvarer.

22:30: Godnat og sov godt

Mættet af dejlig mad og oplevelser, er det tid til at få en god nats søvn. På BB Vejle Park Hotel, kan du få en budgetvenlig overnatning i hjertet af Vejle. Hotellet er selvbetjent, og et dobbeltværelse koster 540 kroner, mens morgenmad kan tilkøbes for blot 50 kroner. I byen finder du samtidig gode overnatningsmuligheder på hotelkæder som Best Western, Cabinn og Zleep. Vil du gerne have en helt særlig hoteloplevelse, er Vejle også en formidabel kurby. Her kan du få en spa-oplevelse i særklasse på Comwell Kellers Park, Hotel Vejle Fjord eller Munkebjerg Hotel i naturskønne omgivelser. Med hovedet på puden slutter denne smags- og tidsrejse gennem Vejle-området, der har budt på alt fra istidslandskaber til mægtige monumenter og helt særlige smagsoplevelser.