Gårde i Vingsted Jernalder med morgenrim

Oplev Oldtiden i Vejle-området

Foto: VejleMuseerne

Kom med på en danmarkshistorisk dagstur nær Vejle. 

Af: Emil Thesbjerg

Vejle-området gemmer på et væld af historiske highlights. Du kan dykke ned i unikke bronzealderfund, opleve livet i jernalderen og komme helt tæt på vikingetidens store bygningsværker. Pak rygsækken og tag med på en danmarkshistorisk dagstur tilbage til oldtiden.  

Egtvedpigens grav - en sensation fra bronzealderen 

Ved Egtved blev der i 1921 gjort et sensationelt fund. En gårdejer stødte her på en egetræskiste, da han var i færd med at fjerne resterne af en gravhøj på sin mark. I kisten fandt man en ung kvinde på 16-18 år fra bronzealderen - egetræskisten blev dateret til år 1370 f.Kr. Hendes hud var velbevaret, men der var ingen knogler tilbage. Til gengæld var hun klædt i en bluse af brun uld, og om hvert håndled havde hun en bronzering. Derudover var hun iført et skørt med uldsnore og et karakteristisk bæltespænde af bronze. Ved siden af kvinden, der blev døbt Egtvedpigen, fandt man knoglerne fra et 5-6-årigt barn samt en spand med honningøl og en røllike. Egtvedpigen er i dag udstillet på Nationalmuseet i København, men besøger du hendes grav i Egtved, kan du se en gratis udstilling sammen med en kopi af hendes klædedragt og egetræskiste. 

Jernaldermiljøet i Vingsted - oplev livet i jernalderen 

Fra bronzealderfundet i Egtved går turen frem i tiden til jernalderen. I Vingsted kan du nemlig få et unikt indblik i livet i jernalderen ved et af Danmarks største rekonstruerede jernaldermiljøer med huse, marker, smedje, husdyr og offersted. Jernaldermiljøet er altid åbent for oplevelser på egen hånd, og når der er aktiviteter på stedet, kan du komme ind og se de forskellige huse og opleve aktører udføre autentisk jernalderhåndværk. Her kan du virkelig mærke historien blive vækket til live.

Fortidens bygningsværker

 

Troldborg Ring - et fortidigt fæstningsværk 

70 meter over Vejle Ådal ligger Troldborg Ring, der er en såkaldt tilflugtsborg fra jernalderen. Her kunne folk fra området søge beskyttelse under fjendtlige angreb. Borgen ligger i smukke naturomgivelser med en strategisk placering med udsigt over ådalen og Ravning. Den er opført som en ringborg med en høj vold på 60 meter i diameter og en voldgrav. Borgen stammer formentlig fra år 100-200 e.Kr., hvor Jylland oplevede en urolig tid med konflikter mellem rivaliserende stammer. Et vaskeægte fæstningsanlæg fra jernalderen lige til at drage på eventyr ved. 

Ravningbroen - kæmpebro fra vikingetiden 

Fra jernalderen går tidsrejsen videre til vikingetiden. Den helt store attraktion fra denne periode, er naturligvis Kongernes Jelling og Jelling-monumenterne, der er UNESCO-verdensarv og rummer fortællingen om de første danske konger og overgangen til kristendom. Alligevel er der flere andre bemærkelsesværdige minder fra vikingetiden at spore, hvis man begiver sig på eventyr i Vejle-området. Ved Vejle Ådal byggede den danske vikingekonge Harald Blåtand omkring på 980 Ravningbroen - danmarkshistoriens længste bro helt frem til Lillebæltsbroens indvielse i 1935. Bygget i egetræ med en længde på 760 meter og en bredde på fem meter, var broen en enestående bedrift for sin tid. Ravningbroen var formentlig en del af en militær strategi, der gjorde det muligt at rykke tropper hurtigt sydpå fra kongesædet i Jelling. I dag kan du se en rekonstruktion af brofæstet, og opleve dimensionerne af det enorme bygningsværk, hvor den gamle bro stod. Desuden er der på stedet en mindre udstilling, hvor du kan se nogle af de originale egetræsstolper fra broen.