Vandrefoldere

Foto: Eliza Danesi

Overalt finder du afmærkede vandrestier i Vejles smukke natur. En stribe vandrefoldere hjælper dig godt på vej. Nogle fås også i en trykt version hos VisitVejle. Se og download folderne i teksten.

Vejle By og Fjord

 

Omkring Vejle by finder du mange smukke skove såsom Nørreskoven med DyrehavenSønderskoven ved Vejle Vindmølle og St. Grundet Sundhedsskov ved Grejsdalen. Gennem byens nordlige del og det centrale Vejle ligger Inger Christensens digterrute.

På sydsiden af Vejle Fjord må du ikke gå glip af området ved Holtser Hage, Brejning Havn og Munkebjergskoven, som med sin smukke udsigt over fjorden er helt perfekt til at samle svampe i om efteråret. Ikke langt herfra ved Mørkholt ligger Gauerslund og Gårslev Skove med naturskønne ruter ved strand og gennem skov i Vognkær Enge samt Rands Fjord i udkanten af kommunen.

Nord for Vejle Fjord ligger strandene ved Tirsbæk, Ulbækhus og Daugård, som byder på en frisk tur i blæsevejret forbi Tirsbæk Gods, ishuse og vinmarker.

Vejle Ådal

 

Udforsk Vejles fantasiske natur skabt af istiden ved Tørskind, Vejle og Egtved ÅdaleEgtvedgård og Hejlskov Sø. Området byder på utallige smukke stier i bakkede dale som Runkenbjerg og Tørskind Grusgrav med Robert Jacobsen-Jean Clareboudts landskabsskulptur. Ikke langt herfra finder du desuden den historiske Egtvedpigens Grav.

Lidt nord for Egtved finder du Engelsholm skov ved det smukke slot og Nørup Kirke med sit sengotiske tårn. I samme område ligger Randbøl og Randbøldal.

Midt i ådalen finder du Vingsted, Vork Bakker og Ravning, hvor du kan opleve en rekonstruktion af den storslåede Ravningbroen opført af Harald Blåtand i vikingetiden. På vej ind mod Vejle by kommer du forbi Kongens Kær, Knabberup og Haraldskær, som også er et besøg værd med den charmerende herregård Haraldskær og muligheden for at se havørne ved Kongens Kær. Her går den lange vandrerute Bindeballestien også gennem.

Flere naturområder

 

Vejle byder også på smuk natur ved Grejsdalen, Give, Rørbæk Sø og Randbøl Hede. 

Fra Vejle til Jelling går den lange vandrerute Grejsdalstien gennem den smukke Grejsdal. Ruten løber ved Brandbjerg Sønderskov, som siden 1997 har været urørt skov. Nord for Grejsdalen kan du tage på en lille 2 km tur i Højgård Skov. Går man i stedet helt til Jelling, er ådalen ved Fårup Sø, Jelling Skov og Rugballe Mose et besøg værd med mulighed for at snuppe en tur i båd på søen. 

Omkring Give ligger skoven Give PlantageOmme ÅOdderbæk-området og bakkekammen ved Rækkebjerge. Som noget af det mest nordlige i Vejle Kommune ligger Hastrup Plantage og det smukke område ved Rørbæk Sø, Tinnet Krat, Gudenåens og Skjernåens Kilder. Ved Gudenåens udspring findes resterne af et gammelt badeanlæg fra 1930'erne, som var et af landets første badeanlæg.

Sidst men ikke mindst må du ikke gå glip af den populære naturperle Randbøl Hede og Frederikshaab Plantage, som byder på hedelandskab, Syvårssøerne, tårnhøje træer og minder fra Anden Verdenskrig. God fornøjelse!

 

Se ruternes placering i området